Evinizin rengini değiştirmek istiyorsanız hangi odaya ne kadar miktarda boya gider diye düşünüyor olabilirsiniz. Boya rengi seçimini ve boya için göz önünde bulundurmanız gereken maliyet hesabını yapmadan önce boyayacak olduğunuz alanların metrekare detaylarını biliyor olmanız gerekir.
Metrekare hesaplaması için gerekli olan malzemeler:Odanın metrekare cinsinden ölçüsünü belirlemek zor bir işlem değildir. Küçük bir formülle bu hesabı yapmak oldukça kolaydır. Bir odaya ne kadar boya gider diye merak ediyorsanız odanızın eni ile boyunu ölçerek işe başlayabilirsiniz.Bu iki ölçünün çarpımı size metrekare cinsinden odanın alanını verir. “Duvar metrekare nasıl hesaplanır?” sorusunun cevabı da bir bu kadar basittir. Oda metrekare hesaplama işlemini şu şekilde formüle edebiliriz:
Odanın Eni x Odanın Boyu = Odanın Metrekaresi (bu işlemi Tavan boyası için kullanabilirsiniz) Odanın Eni +Odanın Boyu x 2 = Odanın ÇevresiAlan hesaplama, dikdörtgen biçimli alanların uzun kenarı ve kısa kenarının ölçüsünün çarpılması sonucu bulunur. Odanın çevresini ve yerden tavana kadar olan yüksekliği hesaplayarak, brüt duvar ölçüsüne ulaşılır. Duvar metrekare hesaplama formülü tek duvar ya da tavan boyama işlemlerinde işinize yarar. Alan metrekare hesabını yaptıktan sonra boya hesaplama aracı yardımıyla gerekli olan boya miktarına ulaşmanız mümkün olur.Tavan için farklı bir boya türü kullanılır. Bu yüzden tavan alanını ayrı olarak hesaplamanız gerekir. 3+1 eve ne kadar boya gider diye düşünüyorsanız önce boyanacak her odanın ölçüsünü almalısınız. Evin toplam metrekaresini belirledikten sonra kolay boya hesaplama aracımıza gerekli bilgileri girerek ihtiyacınız olan boya miktarını öğrenebilirsiniz. Bu işlemi şu şekilde formüle edebiliriz:
Odanın Eni +Odanın Boyu x 2 = Odanın Çevresi Odanın Çevresi × Duvarın Boyu (Tavana kadar olan yüksekliği) = Duvarın alanı (metrekare)
Odanızda var ise kapı, pencere gibi boşlukların ve boyanmayacak alanların metrekaresini aynı hesaplama ile yapıp, çıkan duvar ölçüsünden çıkartınız.
Ev metrekare hesaplama işlemi her odanın metrekaresi ölçüldükten sonra belirlenir. Mutfak ve banyo da boyanacaksa hesaba bu alanlar da katılmalıdır. Boyanacak alan belirlenirken bazı noktalara dikkat edilmelidir. Kapı ve pencere boşlukları alan hesabından çıkarılarak boyanacak net alan elde edilebilir. Oda çevresi ve tavan yüksekliği çarpılarak brüt duvar alanına ulaşılır. Kapı alanı ve pencere alanı için:
Kapı Eni x Kapı Boyu = Kapı Alanı Pencere Eni x Pencere Boyu = Pencere Alanı formüllerini kullanabilirsiniz. Kapı ve pencere alanlarının toplamı boyanmayacak alanı verir.Boyanacak net alan hesabı şöyle yapılır: Brüt Duvar Alanı - Boyanmayacak Alan = Boyanacak Net Alan
Boyanacak net alanı elde ettikten sonra ne kadar boya gider hesaplama işlemine geçebilirsiniz. Boya sarfiyatı uygulama yapılacak yüzeyin cinsine, emiciliğine, yapısına ve uygulama alışkanlıklarına göre değişmek ile birlikte genel olarak şu hesabı değerlendirebilirsiniz: 1 Litre ile tek katta 13-22 m²/L alan boyanabilir. 2 kat boya yapılacağı durumda yaklaşık 3 m²/L alan boyanabilir. *Sarfiyatlar teoriktir, kesin sarfiyat için kontrollü numune çalışması yapılmalıdır.